DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20725110,77%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

üst menü altı
Kültürpark Platformu'ndan çağrı: 'Ekolojik işlevi var, yeni işlev aranmasın', 'Görmezden gelmeye son verin'

Kültürpark Platformu'ndan çağrı: 'Ekolojik işlevi var, yeni işlev aranmasın', 'Görmezden gelmeye son verin'

ABONE OL
26 Eylül 2022 13:36
Kültürpark Platformu'ndan çağrı: 'Ekolojik işlevi var, yeni işlev aranmasın', 'Görmezden gelmeye son verin'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kültürpark'ın doğal ve tarihi SİT statüsünde olmasına karşın parkın amacına uygun kullanılmadığını savunan Kültürpark Platformu yönetici ve üyeleri bugün gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla tespit, uyarı ve önerilerini açıkladı. Platform sözcüleri, “Kültürpark’in fuar, panayır alanı ya da imar parseli olmadığını anlayın. Kültürpark’i her amacınızı gerçekleştireceğiniz, bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin. Kültürpark’ın ekolojik işlevi var. Bunu anlayın ve yeni işlevler aramayın” çağrısında bulundu.

MELİSA GÖNEN-DEMOKRAT GÜNDEM-İzmir halkının şehrin stresinden uzaklaşmak, spor yapmak gibi amaçlarla kullandığı kolektif alanların başında gelen 2. Derece Doğal ve Tarihsel SİT statüsündeki Kültürpark, son zamanlarda kent parkı işlevinin yitirilmesiyle karşı karşıya olduğu endişesiyle gündeme geldi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 23 Eylül 2022’de Mimarlık Merkezinde yaptığı açıklamada, kentteki büyük etkinliklerin Kültürpark’ta yapılmasının alanın ekolojik yapısına zarar verdiğini dile getirerek yetkilileri Kültürpark’ın korunması için göreve çağırmıştı.

Mimarlık Merkezi’nde yapılan açıklamada, 91'incisi gerçekleştirilen İzmir Enternasyonel Fuarı ve eş zamanlı olarak ilk kez yapılan Terra Madre Anadolu İzmir gibi etkinliklerin parkın doğal-kültürel değerlerinin hızla zarar görmesine neden olacağı gerekçesiyle etkinliklerin Kültürpark’ta yapılmasını eleştirmişti.

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler, Kültürpark'ın uzun yıllar boyunca İzmir Enternasyonel Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için kullanılması sebebiyle, Kültürpark’ın ‘Kent Parkı’ işlevinin zaman içinde göz ardı edildiğini ve etkinliklerin hazırlık aşamasında alanın ekolojik dengesinin zarar görebileceğini vurgulamıştı.

KÜLTÜRPARK PLATFORMU BUGÜN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

İzmir Ata Orman Kültürpark’ı Koruma Derneği, İzmir Atatürk Ormanını-Kültürparkı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği ile TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Peyzaj Mimarlığı Odası tarafından yapılan basın açıklamaları sonrasında bugün de Kültürpark Platformu temsilci ve üyeleri, Ahşap Sahne Kültürpark’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

PLATFORM ADINA KONUŞAN İLYAS YAMAN'DAN ÇAĞRI

Kültüpark Platformu adına açıklamayı okuyan İlyas Yaman, 86 yıl önce oluşturulan Kültürpark'ın fuar, konser alanı olarak kullanılmasının doğru olmadığını belirterek, alanın tarihsel, doğal SİT alanı özelliğinin korunması gerektiğini kaydetti.

""

İLYAS YAMAN: “KÜLTÜRPARK'IN EKOLOJİK BİR İŞLEVİ VAR; BUNU ANLAYIN”

Kültürpark'ın korunması hakkında hazırlanan basın açıklamasını okuyan Platformu'ndan İlyas Yaman,“Kültürpark’in Fuar, panayır alanı ya da imar parseli olmadığını anlayın. Kültürpark’i her amacınızı gerçekleştireceğiniz, bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin. Kültürpark’ın ekolojik işlevi var. Bunu anlayın ve yeni işlevler aramayın” çağrısında bulundu.

Kültürpark Platformu'nun yaptığı basın açıklamasının tam metni:

“ETKİNLİK VE KONSERLER DOĞAL YAPIYA ZARAR VERİYOR”

“Kültürpark kentimizin tam ortasında bir vaha, bir yaşam pınarı, bir dinlence yeri, bir nefes alma alanı. Kültürpark tam 86 yıl önce kente armağan edilmiş bir alan. Bu alan hem tarihsel, hem doğal sit alanı olarak tescil edilmiş, modern miras alanı. Hepimizin koruması, kollaması, gelecek kuşaklara geliştirilerek devredilmesi gereken bir miras alanı. 1990’da İZFAŞ’ın kurulması, bu şirkete, sermaye örgütlerinin ortak olması ve Kültüpark’ın yönetimini üstlenmesi ile başladı olumsuzluklar. Bu süreçten sonra, Kültürpark bir müşterek alan, bir kamusal alan olmaktan çıkıp, “gelir kaynağı”, “metrekaresi dolarla satılan fuar alanı”oldu. Behçet Uz’un deyimi ile “gösteriş alanı” haline dönüştürüldü. Sermaye son 20 yılda Kültürpark’ı bir rant alanı olarak gördü. Yerel yöneticiler ise Kültürpark’ı popülerliklerini artıracakları bir fuar, panayır, pazar, yarışma gibi etkinlik alanı olarak değerlendirdi. Bu etkinliklerin pek çoğu Kültürpark’ın misyonu ile örtüşmediği, ona yakışmadığı gibi doğal ve tarihi yapısına da zarar verdi.

“KÜLTÜRPARK'IN TAŞIMA KAPASİTESİNİN ÜZERİNE ÇIKILMAMALIDIR”

Çim konserleri ve bazı diğer etkinliklerde oluşan kalabalıklar, parkın taşıma kapasitesinin çok üstüne çıktı. Geçen hafta sona eren “Enternasyonal Fuar”, Kültürpark için tam bir katliam oldu. Ahşap Sahne’nin çevresi bir plaka ile kapatıldı. Üstüne kum dökülerek, o markanın simgesi salyangozdan bir etkinlik alanlı yaratmaya çalışıldı. Bu yapılarak o alanda yaşayan yer altı ve üstü canlıları da, Kültürpark’ın doğal sit olma özelliği de tamamen yok sayıldı. Biz “Kültürpark'taki ağaçlar, bitkiler bakılsın, yeşil alan artırılsın, oradaki yaşam gelişerek devam etsin” istiyoruz. Ne yapıyorlar? Yeşil dokunun üstünü kapatıyorlar, alanlara kum döküp, ordaki yaşam öldürülüyor. Biz “Kültürpark’a öngörülenden fazla insanı sokarsanız, oradaki yaşam, flora ve fauna zarar görür” diyoruz. Ne yapılıyor? On binlerce kişinin katılımıyla konserler düzenleniyor. Koruma Amaçlı İmar Planı girdisi olarak İzmir Demokrasi ve Ege Üniversitelerine rapor hazırlatılıyor. “Kültürpark’ın Taşıma Kapasitesinin üzerine çıkılmamalıdır” sonuçlu raporları hazırlatılıyor ama uygulanmıyor.

“KÜLTÜRPARK'IN EKOLOJİK BİR İŞLEVİ VAR, YENİ İŞLEV ARANMASIN”

Biz “Kültürpark’da yaşamın devamı için alana makine, araç sokmayın, yapılaşmaya gitmeyin” diyoruz. Ne yapıyorlar ? Kongre Merkezi ile Celal Atik Spor Salonunu yıkıp yenisini yapmak istiyorlar. Yetmiyor belediye merkez ve ek binalarını boşaltıp, Kültürpark’a taşınıyor. Artık Yeter ! Kültürpark’in Fuar, panayır alanı ya da imar parseli olmadığını anlayın. Kültürpark’i her amacınızı gerçekleştireceğiniz, bir yer gibi kullanmaktan vazgeçin. Kültürpark’ın ekolojik işlevi var. Bunu anlayın ve yeni işlevler aramayın. Kültürpark’in canlılarına yaşattığınız zulmü durdurun. 86 yaşındaki bu parkı görmezden gelmeye son verin… Kurucu iradeye biraz saygınız varsa o iradeye uyun. Yaptıklarınız Kültürpark’a zulümdür. Pazar yeri kurulması, Kültürpark’a zulümdür. Yeme içme panayırları, Kültürpark'a zulümdür. Yeşil alanların bakımının yeterli yapılmaması, vahşi sulamanın sürdürülmesi, Kültürpark'a zulümdür. Her etkinlik için ağır vasıtaların ve iş makinalarının bu alana girmesi, Kültürpark'a zulümdür.

“YAPILMASI PLANLANAN BİNALARIN DÜŞÜNCESİ BİLE KÜLTÜRPARK'A ZULÜMDÜR'

Park içi trafik yoğunluğu, Kültürpark'a zulümdür. Aradan iki yıl geçmesine karşın, belediyenin Kültürpark’tan taşınmasının planlanmaması, Kültürpark'a bir zulümdür. Yapılması planlanan binaların düşüncesi bile Kültürpark'a bir zulümdür. Bu alanın kurulmasına emek veren, korunması için çaba sarf edenlere sözümüz; bu zulüm son bulana ve Kültürpark Kültürpark olana kadar mücadele edeceğiz.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP