DOLAR 32,4995 -0.14%
EURO 34,9463 0.29%
ALTIN 2.434,490,48
BITCOIN 2084174-1,14%
İzmir
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Kılıçdaroğlu'ndan emsal artışı talimatı

Kılıçdaroğlu'ndan emsal artışı talimatı

ABONE OL
26 Eylül 2021 13:33
Kılıçdaroğlu'ndan emsal artışı talimatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir programının ikinci gününde TÜLOV Çalıştayı’nın ardından Bayraklı’ya geçerek depremzedelerle buluşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere konut yapımıyla ilgili emsal artışı konusunda gerekenin yapılacağını açıkladı.

DEMOKRAT GÜNDEM- Bayraklı’daki depremzede buluşmasında önce depremzedeleri dinleyen ve onların  ‘Emsal artışı istiyoruz’ sloganlarıyla kürsüye gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’den emsal artışı için ne gerekiyorsa yapılmasını istedi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: “ENGEL ÇIKARACAKLARDIR, AMA ENGEL BİZDEN ÇIKMASIN”
Kılıçdaroğlu, “Sayın Tunç Başkan eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyor ve bunu başka yollardan karşılamak gerekiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa, ‘Gerekirse yapılacak’ dediniz. Gerekiyorsa değil, yapılacak. Burada gökdelenler var. Demek ki yüksek binalar yapılabiliyor. Engel çıkaracaklardır. Onlar engel çıkarırsa bunu İzmirliler hesabını sorar. Ama engel bizden çıkmasın”
Depremzedeler adına konuşan Nilsu Karaman, canlarını kurtardıklarını ancak konutları konusunda hak kaybına uğradıklarını, Hazinenin mülklerine gerekçe göstermeden el koyduğunu ve kendilerine boş senet imzalattığını savundu.

""

KARAMAN: “MÜLKLERİMİZE HAZİNE EL KOYDU”
Depremzede Karaman, buluşmaya tüm parti milletvekillerini çağırdıkları halde iktidar partisi mensubu milletvekillerinin gelmemesini anlamlı bulduklarını kaydederek, “Biz bu buluşmaya ayrım yapmadan tüm milletvekillerimizi davet ettik. Ama görüyoruz ki iktidarın milletvekilleri aramızda değil. Biz, zayi edilen yaşam alanlarımızın peşinden koşmak zorundayız. Bunu, ‘Can derdi varken mal peşinde koşuyorlar’ diyenler bir kez daha düşünsünler. 6A maddesi bir garabettir. Çünkü mülklerimize Hazine tarafından el konuldu. Kanunlarımız, hiçbir gerekçe olmadan mülklere el konulamayacağını söyler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mülkiyetlerimize el koymuş ve bizi boş senetlere imza attırmak suretiyle borçlandırmıştır. Bu alanlar bakanlık tarafından riskli alan ilan edilmiştir” dedi.

KARAMAN: “AFAD NE YAPTIĞINI AÇIKLASIN, EŞYA YARDIMI BİLE ALMADIK”
Depremzedeler adına konuşan Karaman, AFAD’ı da eleştirilerinin odağına koyara, “AFAD, bize bu alanlarda neler yapıldığını açıklasın. Biz, hak ettiğimiz eşya yardımlarını bile alamadık. Sayın milletvekillerime rica ediyorum. TBMM açılır açılmaz. Bizi mağdur eden kanunlardaki değişiklik için bir an önce önerge verelim. Sayın Kılıçdaroğlu, Muğla’da bir açıklamada bulunmuştunuz. Mağdurların kredi borçlarına sahip çıkacağız diye. Ama sonradan anladık ki sanırım biz buna dahil değilmişiz. Lütfen bunu bize açıklayın. Bizler sizin teveccühünüze mahzar mıyız, onu öğrenmek isteriz. Depremzedeler olarak merkezi iktidardan da taleplerimiz var. Şehir Hastanesi’nin arkasında yapılan konutlardan bize hak tanımadı. Biz oradaki 8 bin 500 hak istiyoruz” şeklinde konuştu.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: “ARTIŞ KONUSUNDA KİMLER YANINIZDA KİMLER DEĞİL GÖRECEKSİNİZ”
Depremzedeleri dinleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, haklarını arayan depremzedelerin yanında olacağı sözünü vererek, “Haklarınızı arayın. Ben hep yanınızda olacağım. Hak kayıplarınız var evlerde. Zaten zar zor ev sahibi olmuşsunuz. Deprem oldu. Ev yıkıldı. Sosyal devletin benim yanımda olması lazım. Ne yapıyorlar? Gelip sana kağıt imzalatıp seni borçlandırıyorlar. Sosyal devlet bir afetzedenin bütün masraflarını karşılık beklemeden karşılaması gerekiyor. Bu konuda CHP’li vekillerin verdiği kanun teklifleri var. Onlar açıklandığında siz de kat yükseklikleri konusunda kimler afetzede yanında kimler değil göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: “GEREKİYORSA DEĞİL YAPILACAK”
Kılıçdaroğlu, bu sözlerinin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den emsal artışı için ne gerekiyorsa yapmasını istedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Sayın Tunç Başkan eğer vatandaşımız bunu ödeyemiyor ve bunu başka yollardan karşılamak gerekiyorsa, bunun için kat yüksekliği gerekiyorsa, ‘Gerekirse yapılacak’ dediniz. Gerekiyorsa değil, yapılacak. Burada gökdelenler var. Demek ki yüksek binalar yapılabiliyor. Engel çıkaracaklardır. Onlar engel çıkarırsa bunu İzmirliler hesabını sorar. Ama engel bizden çıkmasın” diye konuştu.

""

TUNÇ SOYER: “ASLA SİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”
Depremzedelerle buluşmada konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası yapılanları tek tek anlattı.

SOYER: “DEPREM DAİRE BAŞKANLIĞI’NI KURDUK”
Başkan Soyer, “Nilsu Hanım çok önemli bir konuşma yaptı. Haklarına sahip çıkacaklarını ifade etti. İzmir Büyükşehir belediyesi olarak o hakların korunması için sonuna kadar sizin yanınızda olacağız. Asla sizi yalnız bırakmayacağız. İBB Başkanı olarak koltuğa oturduğum ilk günlerde Deprem Daire Başkanlığı’nı kurduk. İzmir’in deprem bölgesi olduğunu bilerek geldik göreve. İyiki kurmuşuz. O daire başkanlığında depremin ardından yoğun bir çalışma başlatıldı. Biz depremden yalnızca 1 ay sonra tüm depremzedeleri başlarını sokacaklar bir yuvaya yerleştirdik. Halkımız depremzedelere sahip çıktı. Türkiye’ye örnek bir deprem sonrası süreci yaşandı” dedi.

SOYER: “GENEL BAŞKANIMIZIN DA TALİMATIYLA NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”
İzmir’in deprem durumuyla ilgili bir çalışma da yaptıklarını aktaran İBB Başkanı Tunç Soyer, açıklamalarını şöyle sürdürdü- “Sonraki konu deprem mağdurlarımızın sorunlarını nasıl gidereceğimiz faslı başladı. Önce, birkaç noktayı bilmenizi istiyorum. İlki, İzmir’in röntgenini çizmek üzere dev bir proje başlattık. Tüm İzmir’i tarayıp sondajlar yapıp diri fay hatlarını tarayıp İzmir’in deprem durumunu herkesin bilmesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz. İkincisi, 33 bin 100 hanenin deprem güvenlik karnesini çıkarıyoruz. Bunları neden yapıyoruz? En önemli meselenin yaşadığımız şehirde güven duygusu içinde yaşamak olduğuna inanıyoruz. Öncelikle şehrinizin güvenilirliğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparken imar mevzuatıyla uygun olmayan çözümler üretmek zorunda kalacağımızı gördük. Bu binalara ilgili yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıktı. Mevzuat, bunların yeniden inşasında hak kayıplarına yol açıyor. Bu nedenle adına K Alanı verdiğimiz bir düzenleme yaptık. İlçe belediyelerimiz, ilçesinde korunması gerek alan olarak tarih ettiği alanları çizdiler ve biz de büyükşehir olarak bunları onayladık. Böylece, K alanlarında mevcut durum neyse onun mevzuata uygun olarak yeniden yapılmasının önünü açtık. Kısacası, emsal artışını biz bir biçimde böyle vermiş olduk. Fakat şimdi Nilsu hanımı dinledikten sonra şu noktaya geldiğimiz net olarak söyleyeyim. Sayın Genel Başkanımızın da talimatıyla bizler ada ölçesinde veya daha geniş ölçekte revizyon yaparak emsali artırmak için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.”
 

KİMLER KATILDI?

Depremzedelerle buluşmaya, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar ve CHP İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP