DOLAR 32,6009 0.38%
EURO 34,8724 0.39%
ALTIN 2.495,040,44
BITCOIN 21338825,35%
İzmir
21°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
İzmirli avukatların sorusuna Bakanlıktan yanıt: 'Yönetmelik kapsamında verilen izin yok’

İzmirli avukatların sorusuna Bakanlıktan yanıt: 'Yönetmelik kapsamında verilen izin yok’

ABONE OL
5 Haziran 2022 14:41
İzmirli avukatların sorusuna Bakanlıktan yanıt: 'Yönetmelik kapsamında verilen izin yok’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Danıştay’ın zeytinlik alanları yok etmesi riski doğuran Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı da, bu yönetmelik kapsamında verilmiş bir izin olmadığı açıklamasında bulundu.

DEMOKRAT GÜNDEM-İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken,  Maden Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında verilen bir izin olup olmadığını Bakanlığa sordu. Bakanlıktan verilen yanıtta da yönetmelikte verilmiş söz konusu izin olmadığı belirtildi.

MURAT FATİH ÜLKÜ: MADENCİLİK HUKUKA DA YENİLDİ

Açıklamayı değerlendiren Avukat Murat Fatih Ülkü, “Hazır bu yönetmelik kapsamında verilmiş bir izin (ve dolayısıyla doğmuş bir sorumluluk) yok iken bu iş burada bitmelidir, doğanın gereği olarak zeytinciliğe yenilen madencilik, artık hukukta da yenilgiyi kabul etmeli, zeytinliklerden elini çekmelidir” dedi.

""

AVUKATLAR ADINA ÜLKÜ, SÜREÇ HAKKINDA ŞU BİLGİLERİ VERDİ

Konuyu yakından takip eden İzmirli 3 avukat adına değerlendirme yapan Avukat Murat Fatih Ülkü, süreci ve son durumu şu şekilde özetledi: “ Bilindiği gibi, 01.Mart.2022 tarihinde Maden Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına izin verilmek istenmiş, böylece zeytinliklerin yok edilmesinin yolunun açılacak olmasına karşı kamuoyunda büyük tepki oluşmuş ve davalar açılmıştı.  Bu yönetmelik değişikliğinin Anayasal yaşama hakkına sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına, 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı olması nedeniyle, Danıştay 8.Dairesi’nin 2022/1828 E. sayılı dosyasında yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açmıştık. Bu davamıza yurttaşlar da müdahil olmuşlardı. 24.04.2022 tarihinden itibaren bu yönetmelik değişikliğinin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasına karar verildiğini öğrenince, yürütmenin durdurulması kararının amacına uygun olarak, yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça hiçbir işlem yapılmaması; yönetmelik çerçevesinde Bakanlıkça yapılmış bir işlem, izin, uygulama varsa, bunların tamamının geri alınması amacıyla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na başvurmuştuk. Bu başvurumuzda hukuka aykırı olduğu birçok yargı kararıyla belirlenen, zeytinlik alanlara zarar vereceği tartışmasız, zeytinlik alanlara ve 3 kilometre mesafede madencilik etkinliklerine izin verecek yeni bir yönetmelik, düzenleme ve işlem düşünülmemesi, böyle bir durumda yargının kökleşmiş kararına aykırı davranmanın sorumluluk yaratacağının bilinmesi konusunda Bakanlık’a gerekli uyarıyı yapmıştık. Bu başvurumuza Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ‘Maden Yönetmeliği kapsamında verilen izin yok’  diye yanıt verdi.”

""

“İKTİDARIN YÖNETMELİK OLMAZSA KANUNLA GELİRİZ”

İktidarın ‘yönetmelik olmadıysa kanunla geliriz’ düşüncesiyle hareket etme olasılığının da bulunduğunu düşündüklerini kaydeden Avukat Murat Fatih Ülkü, “Ancak geçmiş deneyimlerimiz nedeniyle korkumuz bitmemiştir. Siyasal iktidarların, özellikle çevre konularında “yönetmelik ile olmazsa, TBMM’nde çoğunluğu sağlar, kanunla geliriz” bakış açısını bilmekteyiz. Bu olayda da siyasal iktidarın böyle bir niyetinin olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle iktidar olası ‘Yönetmelik olmazsa kanunla geliriz’ düşüncesinden hemen vazgeçmeli ve artık zeytinlikler rahat bırakılmalıdır. Böyle bir kanunun Anayasa’ya aykırı olacağı açık. Zeytinin, zeytinyağının, doğanın değerini bilen zeytin bölgesi insanlarıdır. Üreticilerdir. Üretici birlikleridir. Bu çağrımız onlara bir görev anımsatmasıdır aynı zamanda. Halkın, üreticilerin haklı, Anaya ve hukuku arkalarına alan tepkileri sonuç verecektir. Sözün özü artık zeytinlikler kendi doğal dengesine bırakılmalıdır. Her seferinde yargıdan dönen zeytinliklerde maden arama faaliyeti ısrarından vazgeçilmelidir” değerlendirmesini yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP