DOLAR 32,5333 0.31%
EURO 34,6103 0.25%
ALTIN 2.489,250,26
BITCOIN 2027872-2,18%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Evinizde varsa derhal çöpe atın… Piyasadan toplatıldı

Evinizde varsa derhal çöpe atın… Piyasadan toplatıldı

ABONE OL
17 Mayıs 2023 19:28
Evinizde varsa derhal çöpe atın… Piyasadan toplatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en büyük ilaç ve kozmetik şirketlerinden Johnson&Johnson, içinde kanserojen madde tespit edilen bazı güneş kremlerini toplatıyor. Karar şok etkisi yarattı! Zira, yüzbinlerce kişi hele de bu sıcak yaz günlerinde güneşin tadını dolu dizgin çıkarmaya çalışıyor. Plaj çantasının olmazsa olmazı da güneş kremleri! Birincisi; evinizde sayacağım güneş kremlerinden varsa hemen çöpe atın. İkincisi; hangi güneş kremi zararsız? Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın başka yolu yok mu? Onu da uzmanlarla konuştum.

HEM GÜNEŞE HEM KREMLERE DİKKAT

DR. CEM Hamidi güneşin altında, elde bir kitap, dalgaları dinlemenin şüphesiz her insanın ruhunu dinlendirdiğini hele de pandemi ile eve kapanan birçok insana bu ritüelin terapi gibi geldiğini söylüyor. Ancak dikkat! Ruhumu dinlendireyim derken kanser olmayın. Dr. Hamidi ‘Azı karar çoğu zarar’ diyor, şöyle devam ediyor: “Güneşe fazlaca maruz kalmak yaşlandırıyor, kırışıklıklara, lekelere neden oluyor. Daha önemlisi kansere yol açıyor. Melanom, cilde renk veren melanin pigmentini üreten hücrelerdeki bozukluk sonucu ortaya çıkan cilt kanserinin en ciddi türüdür. Güneşten veya solaryumdan gelen UV ışınlarına maruz kalmak bu riski artırır. Ayrıca, uzun süre ve tekrarlayan güneş ışığına maruz kalındığında özellikle yüz, el üzeri gibi güneşe açık alanlarda kahverengi lekeler oluşur. Bu lekeler cildin yaşlı görünmesine neden olur ve uzun vadeli cilt problemlerine yol açabilir.”

HANGİ KREMİ SEÇMELİ

“EN önemli noktalardan biri kremin içeriği. İçerisindeki etken maddelerine, maddelerin ne işe yaradığına, ürünün ‘cruelty free’ ya da ‘organic’ olup olmadığına mutlaka bakın. Ürünün sadece UVB değil, UVA koruması olması da hayli önemli. Piyasadaki güneş kremlerinde SPF ibaresi görürsünüz, bu UVB’ye karşı koruduğunu gösterir ki bu ürün genellikle derinin üst tabakasını korur. PPD (Persistent Pigment Darkening) ise UVA’ya karşı koruyuculuğu gösterir. İyi bir güneş koruyucu her ikisine karşı da etkin olmalı. Özellikle leke sorunu olan kişiler UVA, UVB korumasına ek, fiziksel filtreli geniş spektrumlu güneş koruyucular tercih etmeli. 2 çeşit güneş kremi var. Bir; kimyasallar (sürer sürmez emilenler.) Hücrelere geçebiliyorlar. Fizikseller (sürünce yoğurt gibi, deride tabaka oluşturanlar) ise ultraviyole ışınlarını yansıtarak, ışınların deriden geçmesini engelliyor. SPF 30 etkili bir güneş kremi yüzde 97 koruma sağlar. SBF değerinin yüksek olması daha iyi koruduğu anlamına gelmez. Güneş kremleri özellikle yaz aylarında 2 saatte bir yenilenmelidir.

PİYASADAN TOPLATILDI

PİYASAYA sürülen bazı ürünlerde, bağımsız bir laboratuvar tarafından yürütülen testler sonucunda, “benzen” maddesine rastlandığı ve söz konusu kimyasalın ürünlerin içine nasıl girdiğinin araştırıldığı açıklandı. Benzen sürekli maruz kalındığında kansere yol açan kimyasal bir madde ve hayli tehlikeli! Aveeno Protect Pefresh, Beach Defense, CoolDry Sport, Invisible Daily Defense, UltraSheer aerosol güneş kremleri raflardan kaldırıldı.

EVDE KENDİ KORUYUCUNUZU YAPABİLİRSİNİZ

BİTKİ bilim ve güzellik uzmanı Suna Dumankaya piyasadaki SPF 50-60-70 içerikli kremlerin ‘tam’ koruma sağlamadığını söylüyor. Dumankaya, “Şöyle örnek vereyim; tahtaya 2-3 kat vernik sürün, hava alır mı? Almaz. Bazı güneş kremleri de böyle. Tıpkı vernik gibi cildi kaplıyor, hava almasını engelliyor, hava almayan cilt susuz kalıyor, hücreler kendini yenilemiyor, çabuk kırışıp, lekeleniyor. O nedenle SPF 12 yeterli, fazlasına gerek yok. Bu kremler öyle çok masum değil. Çoğu cilt yüzeyinde kalmıyor. İçindeki aktif maddeler cilt tarafından emiliyor. Kana karışmayan doğal içerikler daha güvenli” diyerek uyarıyor.

1. TARİF

Bir kahve fincanı Hindistancevizi yağı

Bir kahve fincanı Aloe-vera jeli

Bir kahve fincanı Sheha yağı

2 yemek kaşığı çinko oksit

Birkaç damla sevdiğiniz koku (Lavanta, gül gibi…)

Malzemeleri blendırdan geçirin. Güneşe çıkmadan 30 dakika önce ve her ıslandığınızda uygulayın.

2. TARİF (20 FAKTÖR)

2 adet havucu rendeleyip, cam kavanoza koyun

Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyin

2 çubuk tarçın ve bir tutam karanfil ilave edip 2 hafta güneşte bekletin.

Koruyucu etkisini artırmak isterseniz içine 1 çay kaşığı pirinç nişastası ya da 1 tatlı kaşığı bebek pudrası koyup kullanabilirsiniz. (Hürriyet)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP