DOLAR 32,3399 0.26%
EURO 35,1355 -0.01%
ALTIN 2.307,871,35
BITCOIN 22867632,58%
İzmir
19°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Döviz bürolarında hava parası 400 bin dolara çıktı

Döviz bürolarında hava parası 400 bin dolara çıktı

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:44
Döviz bürolarında hava parası 400 bin dolara çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İki yıldır yenilerine izin verilmeyen döviz bürolarında devir işlemleri sırasında uygulanan hava parası 400 bin dolara kadar çıkınca yasal düzenleme yapıldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeyle hava parası yerine kamuya ödeme yapılması amaçlanıyor.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, döviz büroları ve kıymetli maden aracı kurumlarına faaliyet izninde başvuru ücreti alınmasını öngördüklerini belirtirken, “Bu tutarların kamuya kaynak girişine dönüşmesi sağlanacak. Burada 6 milyonluk (liralık) bir üst limit belirliyoruz” dedi.

Hürriyet gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar Kambiyo Genel Müdürü Murat Zaman, maddeyle ilgili bilgi verirken, döviz bürolarına yönelik yoğun bir talep olduğunu ancak çok sayıda döviz bürosu açılmasının istenilen bir şey olmadığını söyledi. Genel Müdür Zaman, “Çok sayıda döviz büfesinin açılması, dolarizasyon konusunda açıkçası çok istenilen bir şey değil. Döviz büfeleri yurt dışında çoğu zaman turistik yerlerde olur, turistin olduğu merkezlerde olur ama bizde birçok yerde var. Onun sayılarını da limitte tutabilmek ve makul bir seviyeye getirebilmek için böyle bir yol izleniyor. Yeni izinler gelmedikçe, ikinci el fiyatları yukarı doğru gidiyor, orada bir rant oluşuyor. O ranttan da döviz büfelerinin sahipleri doğal olarak faydalanıyor. Burada bir rant varsa, kontrollü ve bir lisans verildiğinde, bu rant devlete geçsin, yeni bir kamu kaynağı haline gelsin, niyetimiz, amacımız bu açıkçası dedi” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül de, 2019’dan bu yana yeni döviz bürosuna izin verilmediğini belirtirken şunları söyledi:

“Bu izin verilmediği için de piyasada ciddi bir arbitraj oluyor. Yani o arbitraj çerçevesi içerisinde aşağı yukarı 400 bin dolar civarında bir hisse devir.”

'Taksi plakası gibi oldu'

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da, sistemin taksi plakası sistemine benzediğini belirtti ve şunları söyledi:

Taksi plakası gibi bir şey, dolmuş plakası gibi, yani sınırlı tuttular, şişirdiler o arada, şimdi alıp bir sürü. Diyelim ki, dün, bir tanesi 400 bin dolar hava parası verdi, işte, döviz büfesi aldı. Bugün, bu kanunu çıkartacağız, adamın 400 bin doları pul olacak. Çünkü artık devlet şey yapmış oluyor.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP