DOLAR 32,6011 0.38%
EURO 34,8910 0.44%
ALTIN 2.497,180,53
BITCOIN 21292495,37%
İzmir
21°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Didim, iklim acil durumuna yanıt olarak Türkiye'de Plant Based Treaty’yi destekleyen ilk yerel yönetim oldu

Didim, iklim acil durumuna yanıt olarak Türkiye'de Plant Based Treaty’yi destekleyen ilk yerel yönetim oldu

ABONE OL
15 Ekim 2022 17:29
Didim, iklim acil durumuna yanıt olarak Türkiye'de Plant Based Treaty’yi destekleyen ilk yerel yönetim oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bugün Didim Belediyesi, Plant Based Treaty’yi onaylayarak Türkiye'de hayvancılıktan kaynaklanan emisyonlarla mücadeleye yönelik bu büyük girişime katılan ilk şehir oldu ve iklim acil durumunun önemli bir sebebi olan ormansızlaşmaya dikkat çekti. Onay, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması’nı onaylamasından bir yıl sonra geldi.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, şunları söyledi:

"İklim krizinin ciddiyetinin farkındayız ve Plant Based Treaty Kampanyası’nın bu krizin çözümüne olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz."

Plant Based Treaty, Arjantin'in başkenti Buenos Aires de dahil olmak üzere dünyada 19 belediye tarafından destekleniyor. Türkiye'deki iklim kampanyacıları şimdi diğer şehirleri Didim'in önderliğini takip etmeye ve daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bitki bazlı beslenmeye geçiş çağrısında bulunan konsey liderliğindeki hareketin oluşturulmasına yardımcı olmaya çağırıyor.

Plant Based Treaty’den Nilgün Engin, şunları söyledi:

“Didim'in Plant Based Treaty’yi onaylama kararı, hayvansal tarım emisyonlarıyla mücadele etmek ve iklim acil durumuna bitki bazlı gıda çözümlerini teşvik etmek için cesur ve gerekli bir harekettir. IPCC Raporları, bitki bazlı beslenmenin iklim krizini azaltmak için en uygun yöntem olduğunu ve yılda 8 Gt CO2 değerinde tasarruf sağlayabileceğini gösteriyor. Diğer şehirleri de Didim'in liderliğini takip etmeye çağırıyorum çünkü bu on yıl içerisinde gezegen çöküşünden kaçınmak için bitki bazlı beslenmeye sismik bir geçiş yapmalıyız."

Nilgün Engin, yerel kafe ve restoranlardaki menülerin üçte birinin bitki bazlı olmasına yardımcı olmak için atölye çalışmaları ve eğitim programı yapmak üzere Didim Belediyesi ile birlikte çalışmayı planlıyor. Topluluğun şehirdeki iklim dostu bitki bazlı gıda seçeneklerine kolayca erişebilmesi için “Plant Based Treaty Şehir Haritası” yayınlama planları da var.

Nilgün Engin Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 17 Kasım 18.00’da Mısır, Şarm El-Şeyh'teki Türkiye Pavyonu'nda, COP27'de iklim kriziyle mücadelede küresel bir Plant Based Treaty’nin neden kilit önem taşıdığına ilişkin bir sunum yapmak üzere davet edildi.

TARİHÇE

Plant Based Treaty Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na modellenmiştir ve ozon tabakasının incelmesi ve nükleer silah tehditlerini ele alan anlaşmalardan esinlenmiştir. Ağustos 2021'deki lansmanından bu yana girişim, 59.000 bireysel destekçi, 5 Nobel ödüllü IPCC bilim insanı, Hayvan Hakları İzleme Komitesi ve Türkiye Vegan Derneği'nin de aralarında bulunduğu 900'den fazla STK ve topluluk grubu ile 900 işletmeden destek aldı.
 

Şu anda hayvancılığın genişlemesini sınırlayacak ve bitki temelli diyetlere geçişi teşvik edecek hiçbir mekanizma bulunmadığından, Paris Anlaşması'na eşlik edecek Plant Based Treaty’e acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Anlaşma, aşağıdakiler yoluyla gıda ile ilgili sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı amaçlamaktadır:

  • Hayvancılığa atfedilen ormansızlaşmanın küresel çapta genişlemesinin sona erdirilmesi,
     
  • Vergiler ve sübvansiyonlar yoluyla bitki temelli bir gıda sisteminin teşvik edilmesi,
     
  • Bitki temelli gıdaların faydaları hakkında halkı bilgilendirme kampanyalarının teşvik edilmesi,
     
  • Ormansızlaşmanın durdurularak yeniden ormanlar oluşturulması ve hayvancılık tarafından işgal edilen toprakların doğal örtüsüne kavuşturulması,
     
  • Daha sürdürülebilir işlere, daha sağlıklı insanlara ve daha sağlıklı bir gezegene adil bir dönüşüm için izin verilmesi.

Daha fazla bilgi için plantbasedtreaty.org adresini ziyaret edin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP