DOLAR 32,3512 0.29%
EURO 35,1638 -0.01%
ALTIN 2.309,831,43
BITCOIN 22937433,74%
İzmir
19°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
CHP Lideri Kılıçdaroğlu TÜLOV çalıştayında: 'En büyük kaygımız gençlerin geleceklerini…'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu TÜLOV çalıştayında: 'En büyük kaygımız gençlerin geleceklerini…'

ABONE OL
26 Eylül 2021 10:42
CHP Lideri Kılıçdaroğlu TÜLOV çalıştayında: 'En büyük kaygımız gençlerin geleceklerini…'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir programının ikinci gününde Türkiye Tanıtım, Araştırma, Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı'nın (TÜLOV) 'Fütirizm' temalı çakıştayına katılan  CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, zeki ve yetenekli insanların yetişmesi için her türlü olanağın sunulması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin hızlı ve sağlıklı kalkınması için yüksek yetenek inşaasının şart olduğunu kaydetti.

DEMOKRAT GÜNDEM-TÜLOV’un düzenlediği Fütirizm temalı çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geleceğin inşaasında yüksek yetenek inşaası kavramının önemine dikkat çekti.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: “EN BÜYÜK KAYBIMIZ GENÇLERİN GELECEKLERİNİ DIŞARIDA ARAMASI”

Her ülke nüfusunun yüzde 2’sini oluşturan zeki insanların yeni buluşlara imza atması ve ülkelerin kalkınmasında büyük önemi olduğuna vurgu yapan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Her saniyede birden fazla buluş var. Kendi ülkemizde yüksek yetenek inşaasını sağlayamazsak hızlı ve sağlıklı büyüme şansını kaybederiz. Gençlerimiz sağlıklı çalışma ortamı bulamadıkları için umudu dışarıda buluyor. En büyük kaybımız onların geleceklerini dışarıda aramalarıdır. Bundan sonraki siyasetimizin ana konularından birisi de bu olacak” dedi.

“YÜKSEK YETENEK İNŞAASI OLMADAN KALKINAMAYIZ”

Sözlerine, “Siyasetçiler gelecek çizeceklerse fütirstlerden ve bilim adamlarından yararlanması gerekiyor. Beni iktisatçılarla, felsefecilerle, fütiristlerle buluşturun. Biz kendi dünyamızı zenginleştirelim ki toplumun dünyasını zenginleştirmek için çaba harcayalım” diye başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yetenek inşası olmadan Türkiye’nin sağlıklı ve hızlı kalkınamayacağını söyledi.

""

“EN BÜYÜK KAYBIMIZ ONLARIN GELECEKLERİNİ DIŞARIDA ARAMALARI”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Her saniyede birden fazla buluş var. Kendi ülkemizde yüksek yetenek inşaasını sağlayamazsak hızlı ve sağlıklı büyüme şansını kaybederiz. Yüksek yetenek inşaasının özü şu, bir ülkenin nüfusunun ortalama yüzde 2’si zeki insanlardan oluşuyor. Bu insanlar toplumu sürükleyen, yeni buluşlara imza atan insanların. Bunların korunması, sorunlarının çözülmesi lazım. Yeni olanaklar sağlanması lazım. İngiltere’de motorun keşfi yüksek yetenek inşasını sağlayan bir ülkenin elde ettiği başarıdır. Tüm sömürgelerden en yetenekli insanlar gelmiştir oraya. Bugün ABD bu konuda en büyük çabayı gösteriyor. En nitelikli insanları ülkesinde topluyor. Bizim siyasetçilerimiz bunun ne kadar farkında acaba? Gençlerimiz sağlıklı çalışma ortamı bulamadıkları için umudu dışarıda buluyor. En büyük kaybımız onların geleceklerini dışarıda aramalarıdır. Pek çok bilim insanının üniversite dışında bırakılması, KHK’larla görevlerine son verilmesi son derece ciddi bir kayıp Türkiye açısından. Üniversiteler bilgi üretecek ki sanayici elle tutulur dataya dönüştürsün. Teknolojiyi izleyebiliyor muyuz? Üniversiteler gerçek anlamda üniversite mi. Bu sorgulamayı yapacak olan bilinçli stk’lar ve siyasilerdir. Üniversite bilgiyi üretecek. Elimizde sınırlı bir kaynak var. Bunun iyi planlaması lazım. Planlamayı yapacak olanlar da yetenekli bilgili kişilerdir. Biz planlamayı da kapattık. Çocuklarımızın merak duygusunu büyütemezsek, daha nitelikli sorular sormasını sağlayamazsak yüksek yetenek inşaasını sağlayamayız. O nedenle eğitimcilere ve üniversiteler çok ama çok ihtiyacımız var.  Bundan sonraki siyasetimizin ana konularından birisi de bu olacak” dedi.

TUNÇ SOYER: “DEĞİŞİMLE UYUMA ÖZEL ÖNEM ATFETMELİYİZ”

Çalıştayda kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemi süreciyle başlayan dünyadaki değişimi anlatarak, “Salgın, seller, yangınlar ve hak ihlalleri yaşam kültürümüzü değiştirmemiz gerektiğini gözler önüne seriyor. İnsanlığın yaşadığı sorunlar tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Bu sorunlarla başa çıkmak için geçici çözümlerin fayda etmediğini birlikte yaşadık. Tersine çevirmek için birlik ve beraberlik içinde, bütüncül ve kapsayıcı politikalar üretmek. Geleceği ancak geçmişin sağlam temelleri üzerinde inşa edebiliriz. Kültür zirvesinde bu ilkenin önemi defalarca vurgulandı. Zirvede kültürel dönüşüm yeni bir kavram olarak ortaya kondu. Döngüsel kültür. Sonucunda yayımlanan İzmir Deklerasyonu bu kavram için 4 alt başlık öngörüyor. Ekoloji ve ekonominin birbirini besleyen uyum tesis etmek zorundayız. İzmirli düşünür Herakleitos’un sözü, ‘değişmeyen tek şey değişimdir’. Bu söz yaşamın özünde değişim olduğunu tarif ediyor. Kültürlerin dogmalara, tahakküme dönüşmesine neden olabilecek tüm ihtimalleri ortadan kaldırıyor. Değişimle uyuma özel önem atfetmemizin anlamı tam olarak bu.

""

NURETTİN DEMİR: “50 SENE SONRAYI PLANLAMAZSAK EMPERYALİST GÜÇLERİN FİGÜRANI OLURUZ”

Panelin açılışında açılış konuşmasını yapan TÜLOV Başkanı Nurettin Demir, sözlerine, “Nasıl bir gelecek bekliyoruz. Kendimiz dünyamız, ailemiz için. TÜLOV olarak sohbet sırasında gelecek, siyaset, toplum, ekonomi, sivil toplum kuruluşları ne olacak? Çok önemli şeylerdi. Bunun üzerine çalışmaya başladık. Apaydınlık bir gelecek için yeni bir toplum, emek-iş dünyası ve yeni bir siyaset. Gerçekten bunu her alana taşıyabiliriz. 50 sene sonra İzmir, Karşıyaka ne olacak? Yapmazsak emperyalist güçler yapar ve biz de onların birer figüranı, seyircisi oluruz. Belki de onların ezilen insanları oluruz. Kurtulmak için apaydınlık bir geleceği bugünden planlamalıyız” diyerek başladı.

DEMİR: “TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ”

“TÜLOV, Türkiye’nin değerlerini tanıtmak içte ve dışta, bilimsel ve toplumsal araştırmalar yapmak, demokrasi ve laikliği tüm ülkemize yaygınlaştırmak, geliştirmek hedefinde. TÜLOV’u bir marka olması, topluma ve gençlere yol göstermesi için gece gündüz çalışıyoruz. Suyun gücü tartışılmaz ama bir kayayı delmek için parçalamak için onun damlalarının sürekli olması gerekiyor. Biz de bu toplumsal değerlerimizi sürekli kılmak için gece gündüz çalışıyoruz. Sizlerin de desteklerini bekliyoruz. Türkiye genelinde temsilcilikler açıp üyeler oluşturmak en büyük hedefimiz. Şimdiye kadar 6 ilimizde örgütlendik” diyerek TÜLOV ve amaçları hakkında bilgi veren TÜLOV Başkanı Nurettin Demir, öğrencilerin yurt ve burs ihtiyaçlarını karşılamanın en büyük hedefleri olduğunu söyledi.

DEMİR: “ÖĞRENCİLERİN BURS VE YURT İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ”

TÜLOV Başkanı Demir, “Öğrencilerin burs ihtiyaçları, geleceğe umutla bakmaları ve yurt ihtiyaçlarını karşılamak en büyük hedefimiz. Onlar mutlu olursa gelecekte de mutlu bir top;lumu yaratmış oluruz. Vakıf olarak en büyük amacımız bu. TÜLOV Mağazası açtık, ikincisi de web sitemizi yeniledik. Bunun için Sidar Özalp ve Nilgün Coşkun’a teşekkür ediyorum, katkıları için. Bugün burada Füturizm çalıştayı ile yarınları biz olarak düşlemek istedik” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP