DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2081212-1,76%
İzmir
15°

HAFİF YAĞMUR

üst menü altı
Deprem bölgesindeki bipolar bozukluk hastalarına ilaç desteği

Deprem bölgesindeki bipolar bozukluk hastalarına ilaç desteği

ABONE OL
29 Mart 2023 09:34
Deprem bölgesindeki bipolar bozukluk hastalarına ilaç desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye'de yaklaşık 50 kişide 1 görülen bipolar bozukluk hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bipolar Bozukluklar Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağdaş Eker, rahatsızlığın tedavi edilebilir olduğunu ve hastaların iyi oldukları dönemde koruyucu tedaviye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Deprem nedeniyle bölgedeki hastaların rahatsızlıklarının yeniden alevlendiğini belirten Prof. Dr. Eker, "Eczanelerin bulunduğu binalar yıkıldı. Hastaların ilaçları enkaz altında kaldı. Bu nedenle ilk anda ilaca ulaşmak zordu. Deprem bölgesindeki hastalara ilaç desteği sağlamak için çalışma yaptık" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bipolar Bozukluklar Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağdaş Eker, bipolar bozukluk hakkında bilgi verdi. Bipolar bozukluğun, Türkiye'de yaklaşık 50 kişide 1 görülen, kronik seyreden bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Çağdaş Eker, "Rahatsızlığın sadece alevlenme dönemlerinde işlevselliği bozduğunu görüyoruz.

Diğer zamanlarda kişiyi bipolar bozukluğu olmayan kişiden ayırt etmek mümkün değil. Tedavi şansı oldukça yüksek. Düzenli tedavi ile bu kişilerin normal hayatlarına devam etmeleri mümkün. Aile, iş ve çocuk sahibi olmalarının önünde bir engel yok. Burada önemli olan iyi oldukları dönemde koruyucu tedaviye devam etmeleri. Bu rahatsızlık modern zamanların rahatsızlığı da değil. Bildiğimiz kadarıyla bu rahatsızlığı ilk kez Kapadokya'dan Aretaeus milattan sonra 1'inci yüzyılda tanımlıyor. Onun tanımlamasıyla bipolar bozukluk, mani ve depresyon şeklinde iki ayrı uca sahip bir rahatsızlık olarak biliniyor" ifadelerini kullandı.

FARKINDALIK AMACI

Bipolar Bozukluklar Derneği'nin amaçlarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mehmet Çağdaş Eker, "Rahatsızlık hakkında farkındalık oluşturmak, hasta ve hasta yakınlarına rehberlik yapmak, bu alanda daha fazla tecrübesi olan hekimlerin daha az tecrübesi olan hekimlere tecrübelerini aktarmaları için bir eğitim ortamı oluşturma amacındayız.

30 Mart Bipolar Farkındalık Günü'nde özellikle dikkat çekmek istediğimiz konu ise bipolar bozukluğun tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilir bir rahatsızlık olduğu ve rahatsızlığın sağlıklı dönemlerinde kişilerin bipolar bozukluk olmayan kişilerden ayırt edilemeyeceği, bu kişilerin sağlık olarak hayatlarına devam edebileceklerini, koruyucu tedaviye devam etmeleri ve bipolar bozuklukla ilgili akıllarına takılan soruları mutlaka hekimleriyle paylaşmalarıdır" açıklamalarında bulundu.
 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ HASTALARA İLAÇ DESTEĞİ

Yaşanılan deprem afetinden sonra bölgedeki psikiyatrik hastaların birtakım zorluklar yaşadığına değinen Prof. Dr. Eker, bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Eker, "Bölgede büyük bir yıkım oldu ve buna bağlı olarak sağlık tesislerinde de yıkımlarla karşılaşıldı. Tedavisi sürmek zorunda olan yatan hastalar da güvenlikleri için bulundukları binalardan tahliye edildi. Ayaktan tedavi gören hastalar ise ilaçları evlerinde ya da enkaz altında kaldığı için ilaçlarına ulaşamadı. Eczanelerin bulunduğu binalar da yıkıldı.

Dolayısıyla ilk anda ilaca ulaşmak konusunda sorunlar yaşandı. Bipolar bozukluğu olan hastaların uykuları çok önemli. Uyku düzenindeki bozukluklar, o bölgede yaşayanlar ve o bölgenin dışında deprem tedirginliği yaşayan pek çok hastamızın rahatsızlığının alevlenmesine neden oldu. Dernek olarak ve Türkiye Psikiyatri Derneği ile beraber hem hekimlerin o bölgede hizmet verebilmeleri için hem o bölgede neler yapılabileceğiyle ilgili hekimlere eğitim verilmesi için hızlıca organize olduk. Bunun dışında dernek olarak aralarında Nobel İlaç firmasının da bulunduğu pek çok ilaç firması ile görüştük ve hepsi de olumlu dönüş yaptı. Bölgede ilaç sorunu nedeniyle ciddi anlamda ilaç bağışı yapılmasını sağladık. Hem elimizdeki ilaç numunelerinden hem de ilaç firmalarından temin ettiğimiz ilaçlarla bölgeye destek olmaya çalıştık" dedi.

 

'TIP EĞİTİMİNDE TRAVMA VE AFET PSİKİYATRİSİ EĞİTİMİNE AĞIRLIK VERİLMELİ'

""
 

Deprem gibi afetlerde psikiyatrik hastaların ihtiyaçlarının baz alınarak uygulanacak süreç iyileştirme çalışmalarına ilişkin önerilerini paylaşan Prof. Dr. Eker, "Çok büyük bir yıkım olduğu için hazır olmak mümkün değil. Öte yandan hastaların tedavilerinin aksamaması için özellikle sağlık kuruluşlarının daha dayanıklı binalarda olması, mümkünse tek katlı ve iki katlı bahçeli yapılarda bulunması, hastalarımızı hastaneden çıkarılmak yerine tedavilerine yine o ortamda devam etmesinin sağlanması önemli olabilir.

Deprem ülkesinde olduğumuzu unutmadan, tıp eğitiminde mutlaka travma ve afet psikiyatrisi ile ilgili eğitime ağırlık verilmesi, pratisyen hekimlerin de tıp fakültesi öğrencilerinin de bununla ilgili farkındalığı artırılması büyük bir önem taşıyor. Çünkü bölgede hizmet veren hekimler de depremzede oldular ve hizmet vermeye devam ettiler. Bu onlar için oldukça zorlayıcı bir şeydi. Öte yandan pek çok hekim bölgeye hizmet götürmek için seferber oldu. Eğitimler ve gönüllük sayesinde aksatmadan hizmetlerin yürütülmesini sağlandı" ifadelerini kullandı.
 

'HEKİMLER, HASTALAR VE YAKINLARI FORUMDA BİR ARAYA GELECEK'
 

30 Mart Bipolar Bozukluğu farkındalığı için Türkiye'de bu alanda önde gelen hekimlerin katılacağı, hasta ve hasta yakınlarının davetli olduğu internet üzerinden bir forum planladıklarını aktaran Prof. Dr. Eker, "Bu forumda bipolar bozuklukla ilgili merak edilen konular aydınlatacağız. Bunların dışında gelebilecek soruları yanıtlamaya çalışacağız. Bipolar bozuklukla ilgili özellikle depremden etkilenen hastalarımız oldu.

Deprem bölgesinde olmasalar bile etkilenen çok sayıda hastalarımız var. Onlarla ilgili bilgilendirici broşürler dağıttık. Hasta ve hasta yakınlarının derneğin web sitesinden özellikle bipolar bozukluk konusunda merak ettikleri bilgileri ulaşma şansları olacaktır" diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP