DOLAR 32,5135 -0.11%
EURO 34,8065 -0.19%
ALTIN 2.429,41-0,01
BITCOIN 2153840-0,54%
İzmir
26°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Aliağa'da Sao Paolo'dan sonra 'Cüruf tesisi' alarmı… Çevre aktivistleri ve halk tepkili..

Aliağa'da Sao Paolo'dan sonra 'Cüruf tesisi' alarmı… Çevre aktivistleri ve halk tepkili..

ABONE OL
21 Eylül 2022 10:25
Aliağa'da Sao Paolo'dan sonra 'Cüruf tesisi' alarmı… Çevre aktivistleri ve halk tepkili..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aliağa’da yoğun sanayi tesisleri ve gemi söküm tesislerine ek olarak 7 kentten gelecek cüruf ve atıkların depolanacağı tesis kurulması için Bakanlığa başvuran bir firmanın ÇED sürecine olumlu yanıt verildi. ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi’adıyla kurulmasıyla bölgenin cüruf depolama haline geleceğini belirten yöre halkı ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ve Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) yönetici ve üyeleri ise yargıya giderek tesisin açılmaması için mücadele başlatma hazırlığında. 

Demokrat Gündem’e konuşan ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, “Curüfun parantez içinde yazılması ilginç bir durum. Aliağa'nın kendi tehlikeli atıkları ve pislikleri yetmiyormuş gibi diğer bölgelerden de atıklar gelecek. Yukarı Şehit Kemal ve 5 köyün tam ortasına konmak isteniyor. Oysa burası bal ormanı, gölet ve yeraltı su kaynakları ile meraların bulunduğu çok değerli bir bölge. Sao Pauolu gemisinin gelmesini nasıl durdurduysak bu tesisini yapılmasını da durduracağız. Yöre halkı da biz de dava açacağız” dedi. FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk de, sadece cüruf depolama tesisi değil endüstriyel yakma tesisinin de kurulmak istendiğine dikkat çekti. 

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİSA GÖNEN (ÖZEL HABER)-Çok sayıda demir-çelik fabrikası, gemi söküm tesislerinin bulunduğu Aliağa 1990’lı yıllardan bugüne yoğun kirletici ve tehlikeli kimyasallara maruz kalıyor. Petro kimya sanayi tesislerinin de yoğun olarak bulunduğu kent kısa sürede bir sanayi kentine dönüştü.

Aliağa ve çevresindeki bu kirletim unsuru sanayi kuruluşları, gemi söküm alanlarının insan ve çevre sağlığına yönelik olumsuz etkilerinin ölçümü ve istatistiki verilerin ortaya konması için zaman zaman çalışmalar yapılsa da kapsamlı bir çalışmanın yokluğu kendini hissettirirken Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK mensubu öğretim üyelerinin birlikte hazırladığı bilimsel rapor tehlikenin boyutlarını ortaya koyuyor.

EGE ÜNİVERSİTESİ VE TÜBİTAK’IN RAPORLARI MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

Söz konusu rapor son olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda da gündeme getirildi. Aliağa ve çevresinin maruz kaldığı tüm bu kirletim unsurlarının çevre ve halk sağlığı açısından risk yaratmayacak sınır değerlere getirilmesinde, mevcut sanayi tesis ve işletmelerinden ileri teknoloji ve altyapı kullanımının zorunlu hale getirilmesi gibi amaçlarla Çevre-Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile İBB arasında işbirliği talebinde bulunulması karar altına alındı.

BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE BÖLGEDE İKİ BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILMASI GERÇEKLEŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde 2019 yılında  başlatılan çalışmalar doğrultusunda, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Aliağa Bölgesi Toprak ve Bitki Kirliliği Sonuç Raporu ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı mensubu bilim insanları da İzmir İli Aliağa İlçesi Çevre Durum Tespiti Projesi Sonuç Raporu’nu hazırladı. Bu raporlar İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nca birleştirilerek Aliağa Çevre Kirliliği Sonuç Raporu ortaya çıkarıldı.

 Raporun danışma kurulunda; Ege Üniversitesi’nden akademisyenler, TÜBİTAK uzmanları, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Türk Mimarlar ve Mühendisler Birliği'ne (TMMOB) bağlı odaların İzmir Şubeleri ve Foça Çevre Platformu (FOÇEP) de yer aldı.

Aliağa Çevre Kirliliği Sonuç Raporu’nda ortaya çıkan verilerde; ilçedeki bazı bölgelerden alınan bitki örneklerinde ağır metal tespit edildi. Raporda deniz suyu ve hava kalitesi hakkında da çarpıcı veriler yer aldı.

""

FİRMA BAKANLIĞA ÇED İÇİN BAŞVURDU

 Kentte yer alan asbest ve kimyasal maddeler barındıran çok sayıda geminin yıllardır sökümünün yapıldığı alanın halk sağlığı ve çevre açısından yarattığı risk ve tehlikenin varlığı da sürerken, Şehit Kemal’de Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş adlı kurum ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi’adıyla bir tesis kurulması için Bakanlığa başvurdu. Bakanlık halkın tepkisine karşın söz konusu firmanın ÇED başvuru talebine olumlu yanıt verdi.

ÇED TOPLANTISINA HALK KATILMADI

İzmir’in Aliağa İlçesi Şehitkemal’de Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm AŞ tarafından kurulması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi’ yapımı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde “halkın katılımı toplantısı” halkın tepkisi sonucu yapılamadı.

TEPKİYE KARŞIN ÇED’E ONAY VERİLDİ

Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmının birinci derece tarım alanı ve su toplama havzası olması tepkilerin gerekçesi olarak gösterildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında halkın tepkisine rağmen ÇED raporunu uygun görerek projeyi onayladı.

CÜRUF DEPOLAMA VE GERİ KAZANIM TESİSİNE İTİRAZLARIMIZA KARŞIN ÇED ONAYLANDI

Aliağa’ya Batı Ege ve Güney Marmara’daki mevcut il ve ilçelerden gelecek cüruf depolama ve geri kazanım tesisi açılmak istenmesine tepki gösteren ilçe halkı ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) yönetici ve üyeleri, tepkilerini, “Evet, gemiyi durdurduk ama Aliağa’mızın doğasına yoğun saldırılar sürüyor. Şimdi de cüruf bertaraf tesisi adı altında tüm bölgenin atıkları, bal ormanları, gölet ve mera alanının tam ortasına dökülmek isteniyor. Halkın tüm itirazlarına rağmen ÇED raporu onaylandı” sözleriyle dile getirdi.

ÇED RAPORUNUN ONAYLANMASI RESMİ OLARAK DA DUYURULDU

İzmir Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün resmi sayfasında ÇED raporunun onaylanması şu şekilde duyuruldu:   

“İzmir İli, Aliağa ilçesi, Şehitkemal Mahallesi, Akçekise Mevkii adresinde, tapunun 7011/1, 7009/1, 7009/2, 7009/3, 7009/4, 7009/5, 7009/6, 7009/7, 7009/10, 7009/17, 7008/2, 7008/10, 7008/2 numaralı parsellerinde Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. firması tarafından yapılması planlanan “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi” projesi için Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenmiştir. Komisyon tarafından incelenerek nihai olarak kabul edilen ÇED Raporu, halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesine gereğince 12.09.2022-21.09.2022 tarihleri arasında 10 (on) gün süre ile askıya çıkarılarak görüşe açılmıştır. Kamuoyuna duyurulur.”

""

ALÇEP SÖZCÜSÜ ZEKİ KÜÇÜKAKYÜZ: '7 KENTİN TEHLİKELİ CÜRUFLARI ALİAĞA’DA TOPLANACAK'

Bu son gelişmeyle,ÇED onayı da verilen tesisin açılması durumunda 7 ildeki metal fabrikalarından çıkan tehlikeli cüruf ve atıkların Aliağa’da toplanacağını belirten ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, şu bilgileri verdi:

“Tesisin açılması halinde 7 ildeki metal fabrikalarından çıkan tehlikeli cüruf atıkları Aliağa’da toplanacak.  İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları yapılması planlanan bu işletmeye taşınacak. 50 milyon liraya mal olacağı belirtilen projenin ömrünün ise en az 21 yıl olacak. Proje kapsamında biri 138 bin metreküp diğeri 3 milyon metreküp olmak üzere iki depolama alanı kurulacak.”

""

SAO PAULO GEMİSİNİ NASIL DURDURDUYSAK BU TESİSİN YAPILMASINI DA DURDURACAĞIZ

Onay verilen ÇED raporunda yöre halkı ve çevreye zarar verilmeyeceği iddiasının bilimsel gerçeklerle bağdaşmadığını kaydeden ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz,  “Ekovar Batı Ege ve Güney Marmara Tehlikeli Atık (Cüruf) ve Bertaraf tesisi diyor. Curüfun parantez içinde yazılması ilginç bir durum. Aliağa'nın kendi tehlikeli atıkları ve pislikleri yetmiyormuş gibi diğer bölgelerden de atıklar gelecek. Yukarı Şehit Kemal ve 5 köyün tam ortasına konmak isteniyor. Oysa burası bal ormanı, gölet ve yeraltı su kaynakları ile meraların bulunduğu çok değerli bir bölge. Buradaki ÇED toplantısını halk yaptırmadı. Biz ALÇEP olarak çekincelerimizi ve itirazlarımızı belirtmiştik. Daha sonra süreç işledi. Bakanlık en son burasının ÇED raporunda yöre halkı ve çevreye zarar vermeyeceği gerekçesiyle onay veriyor. Bir sürü miting düzenledik, açıklama yaptık, imza kampanyaları düzenledik ve Bakanlığa ilettik. Büyükşehir ve yerel yönetimlere de gönderdik. Tüm bunlara karşın böyle bir karar alınmış durumda. Sao Pauolu gemisinin gelmesini nasıl durdurduysak bu tesisini yapılmasını da durduracağız” ifadelerini kullandı.

""

PAZARTESİ DİĞER STÖ VE DERNEKLERLE TOPLANTI YAPACAĞIZ

Muhtarlarla dün biraraya gelen Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, asbestli Nae Sao Paulo gemisine karşı birlikte mücadele verdikleri diğer sivil toplum örgütleri ve derneklerden oluşan inisiyatif temsilcileriyle önümüzdeki hafta başında (pazartesi) bir toplantı gerçekleştireceklerini açıkladı.

YARGIYA BAŞVURACAĞIZ, DURDURACAĞIZ, KARARLIYIZ

ÇED raporuna olumlu görüş verilmesini ve sonraki süreci ele alacaklarını dile getiren ALÇEP Sözcüsü Küçükakyüz, yargıya başvuracaklarını açıkladı.

BİZ DE YÖRE HALKI DA DAVA AÇACAK

ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, Foça’da oluşan cüruf dağlarını örnek göstererek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ekovar şirketi hazırlamış olduğu ÇED dosyasını bakanlık tarafından olumlu karşılanmasıyla işletme sürecine başlayacak. ÇED olurunu almak demek artık oraya o iş yapılacak demek. Dava açılır ve kazanılırsa ancak o zaman iptal olur. Yürütmeyi durdurma ve iptal kararının çıkması için hukuki süreç başta olmak üzere her türlü mücadeleyi vereceğiz. Çünkü iş sadece bu tesisle kalmayacak, bu raporun ardından başka tesislerin açılması da sözkonusu. Cüruf tehlikeli bir atıktır. Kesinlikle doğaya zararlıdır. Bertaraf edeceğini iddia edenler Foça'da Gölyüzü Mevkiindeki yıllarca depolanan cüruf dağlarını gidip görsünler ve de bertaraf etsinler. Bize göstersinler. Kaldırsınlar. Biz de onlara güvenelim ve inanalım. Orada dökülecek yer kalmadı, sıra bizim köylerimize geldi. Köylerimize bu kirli tesisleri kurdurmayacağız. Kararlıyız. ÇED olumlu raporunu yargıya taşıyacağız. Yöre halkı davacı olacak. Sürecin takipçisi olacağız. Eylemliliklerimiz ve açıklamalarımız da sürecek. Yöre halkı, beş köyün muhtarlarıyla toplantı halindeyiz. Hiçbirisi bu tesisin buraya yapılmasını istemiyor. Halka rağmen buna yapılamayacağını onlar da anlayacaktır. Sao Paulo gemisine karşı çıkan diğer sivil toplum örgütlerinin de yeraldığı inisiyatifimiz ile pazartesi günü toplanacağız. Son gelişmeyi ve konuyu ele alıp, tartışarak, yol haritamızı belirleyeceğiz. Bugün de muhtarlarla birlikteydik. Hiçbiri destek vermiyor ve yöre halkıyla birlikte bu tesisin açılmasına karşı.”

""

FOÇEP SÖZCÜSÜ BAHADIR DOĞUTÜRK: ENDÜSTRİYEL YAKMA TESİSİ DE KURMAK İSTİYORLAR 

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, Foça ormanlarının içindeki cüruf alanlarının durumunun ortada olduğunu kaydederek, "Oradaki mücadelemiz sonuç verdi ve kapandı. Kurulması planlanan tesis aynı zamanda endüstriyel yakma tesisi kurmak da istiyor. İki yıl önce girişimde bulunmuşlardı. Biz de o zaman konuyu Mahalli Çevre Kurulu toplantısına taşıyıp kayıt altına almıştık. Cüruf depolama ve endüstriyel yakma tesisi Aliağa'ya büyük zkarar verir. ÇED raporu alındığına göre artık hukuki süreç başlatılabilir. Pazartesi bu konuyla ilgili yol haritası belirlenecek. Mahalle muhtarları ve çevre sakinleriyle toplantılar düzenlenecek" şeklinde konuştu. 

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP