DOLAR 32,3312 0.24%
EURO 35,0532 -0.24%
ALTIN 2.279,090,08
BITCOIN 22909191,84%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Agatha Christie romanlarına güncelleme… Irkçı ifadeler çıkarılıyor

Agatha Christie romanlarına güncelleme… Irkçı ifadeler çıkarılıyor

ABONE OL
28 Mart 2023 12:26
Agatha Christie romanlarına güncelleme… Irkçı ifadeler çıkarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünlü yazar Agatha Christie'nin romanları etnik kökene yapılan atıflar ve hakaretler kaldırılıp saldırgan dilden arındırılarak yeniden düzenlendi.

Roald Dahl ve Ian Fleming’den sonra şimdi de Agatha Christie romanları güncelleniyor. Ünlü yazarların, artık klasikler arasına girmiş eserleri, rahatsız edici dilden arındırılmaya çalışılıyor. Özellikle cinsiyet ve belirli ırklara yönelik yapılan saldırgan betimlemeler yazarların eserlerinden çıkarılıyor.

Edebi eserlerin kullandıkları dile karşı duyarlılık yayıncılık dünyası için kısmen yeni bir durum. Günümüzde artık hem yeni yayınlar hem de eski çalışmalar, potansiyel olarak rahatsız edici dil ve açıklamalar açısından inceleniyor.

Son olarak da cinayet romanlarıyla edebiyata damga vuran Agatha Christie’nin eserleri bu dilden temizlenmek üzere ele alındı.

1920 ile 1976 yılları arasında yazılan Poirot ve Miss Marple etrafında dönen gizemli olayların anlatıldığı kitaplar, HarperCollins tarafından yayınlanan yeni baskılarda, modern okuyucular için yeniden düzenlendi. Hatta bu düzenleme sırasında bazı rahatsız edici bölümler kaldırıldı.

Düzenlemelerde bir kadın karakterin gövdesinin “siyah mermer”, bir yargıcın “Hint mizacı” ile tanımlanmasının kaldırıldığı belirtildi.

ÇOCUK KİTAPLARI VE JAMES BOND SERİSİNE DE DÜZENLEME GELDİ

Ünlü çocuk kitapları yazarı Roald Dahl’ın eserlerinde de benzer bir düzenleme yapılmıştı. Dahl’ın yayıncısı Puffin, kitaplardan bugün herkesin keyif almaya devam edebileceğinden emin olmak için duyarlılık okuyucuları ile anlaştı. Yine de Dahl’ın orijinal baskıları da basmaya devam edilecek.

Dahl’ın hikayelerinde yer alan şişman, çirkin gibi fiziksel görünüme ilişkin sıfatların çıkarılması ve “küçük adamlar” yerine “küçük insanlar” gibi tanımların kullanılması üzerinde durulmuştu.

James Bond yaratıcısı Ian Fleming’in, James Bond’un yer aldığı ilk kitabı Casino Royale’in yayınlanmasının 70. yılı anısına da tüm set yeniden yayınlanacak. Ancak bu defa, bir uyarı yer alacak: “Bu kitap, modern okuyucular tarafından rahatsız edici olarak kabul edilebilecek terim ve tutumların sıradan olduğu bir zamanda yazıldı.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP